Over Eritrea

Over Eritrea 2018-10-10T12:21:41+00:00

Eritrea: cultuur en taal

Ligging Eritrea

Eritrea ligt in de Hoorn van Afrika en wordt begrensd door Soedan in het westen, Ethiopië in het zuiden en Djibouti in het zuidoosten. Het land telt zo’n 6.400.000 inwoners (2014) en heeft een vrij lage bevolkingsdichtheid. De hoofdstad van Eritrea is Asmara.

map eritrea
Etnische groepen Eritrea

De bevolking bestaat uit negen etnische groepen. De twee grootste zijn de Tigrinya’s en de Tigres. Kleinere etnische groepen zijn de Afar, Bilen, Hadareb, Kunama, Nara, de Rashida en de Saho. Iedere groep heeft z’n eigen muziek en bijbehorende dans. In Eritrea leven ongeveer evenveel (Koptische) christenen als moslims.

De Eritrese keuken

De typisch Eritrese ‘injera’ (uit te spreken als ɨndʒǝra) is een pannenkoek-achtig brood met een wat zurige smaak. Het mengsel van teff-bloem en water moet enkele dagen gisten voordat men de injera in een platte koekenpan, op speciaal elektrisch vuur of open vuur kan bakken. De injera eet je met verschillende pittige vleesstoofschotels, groentes en salades, waarbij alle gezinsleden rondom een grote schaal zitten.

Koffie drinken

Net als samen eten is koffie drinken een sociale bezigheid in Eritrea. Met gasten of dagelijks na de maaltijd roostert men verse koffiebonen. Vervolgens krijgt iedereen de kans om de geur van de rook wapperend met de hand op te snuiven. Met een vijzel maalt men de bonen fijn en wordt de koffie in de ‘Jebena’ aan de kook gebracht. De koffie is loeisterk maar heerlijk. Je drinkt de koffie nadien in vier rondes, al met al ruim een uur durend. Dus heb je haast en biedt men koffie aan? Vraag dan beleefd of het een kopje thee mag zijn.

Tigrinya

Tigrinya is de meest gesproken taal in Eritrea. Het hanteert een ander schrift namelijk het Ethiopisch of Ge’ez-schrift, verwant aan het eeuwenoude Ge’ez.